Alkuperäisen kartanon piirroksia.

Historiaa

Alunperin puunjalostustehtaan (nykyinen UPM) johtajille omistettu asuinalue, Koskenranta on kaunis puistomainen alue jossa sijaitsee lukuisia arkkitehtuurisia taidonnäytteitä.

Vuonna 1914 Koskenrantaan, loivan mäen päälle nousi Villa Ruths. Rakennuksen suunnitteli maineikas ruotsalainen arkkitehti Gunnar Asplund (1885-1940), jota pidetään vuosisadan alun merkittävimpänä arkkitehtuurin kehittäjänä Pohjoismaissa.

 

Kartano on ainoa Asplundin Suomeen suunnittelema työ. Asplund oli nuoren Alvar Aallon esikuva, sekä myöhemmin myös tämän hyvä ystävä. Tunnetuimpia Asplundin töitä ovat Tukholman kaupunginkirjasto, Listerin raatihuone sekä Göteborgin raatihuoneen lisärakennus. Rakennusten lisäksi Asplund piirsi suunnitelemiinsa taloihin myös huonekaluja, valaisimia ja dekoraatiota.

 

Muista alueen rakennuksista poiketen, kartano on rakennettu itä-länsi suunnassa. Oleskelutilat aukeaa etelään aurinkoon päin,
kun taas palvelevat tilat keittiö ja kylpyhuoneet ovat pohjoispuolella. Tämä vastaa myös nykyaikaisen ekologisen asuntosuunnittelun perusteita. Valossa kylpevän julkisivun edessä avautuu laaja piha-alue, joka aikoinaan toimi yhteiseinä hyötypuutarhana Koskenrannan asukkaille.

Nimensä kartano on saanut Johannes Ruths -nimiseltä keksijältä, joka tuli Kymmene AB:lle töihin vuonna 1914. Hänen oli määrä tehostaa energitaloutta Kuusaan ja Voikkaan tehtailla keksittyään höyryakkumalaatorin Ruotsissa. Suomeen hän saapui Elektriska prövningsanstalten -nimisen insinööritoimiston kautta, mutta palasi takaisin jo kahden vuoden jälkeen ja perusti oman yrityksensä keksinnölleen.

 

Vuodesta 1943 lähtien Villa Ruths on ollut Kymiyhtiön toimitusjohtajien virka-asuntona.

 

Kuvassa oikealla Johannes Ruths, 1915

Pihapiirissä sijaitsee myös 1920-luvulla rakennettu talousrakennus. Rakennus on arkkitehti Bertel Karl Liljequist (1885-1954) käsialaa. Liljequist oli kiinnostunut antiikin ja keskiajan arkkitehtuurista, ja monissa hänen töissään näkyykin vaikutteita klassismista. Rakennuksessa oli aitta, sauna, liiteri ja leipomo.

Kartano sai uutta eloa 60-luvulla peruskorjauksen myötä, jonka kartanolle teki arkkitehti Bertel Gripenberg ja jonka käsialaa on myös pihapiirissä sijaitseva uima-allasrakennus. Kaikki rakennukset on suojeltu asemakaavalla. 

Bertel Liljequist joka tuli tunnetuksi etenkin kirkkojen suunnittelijana. Hän suunnitteli myös Villa Ruthsin talousrakennuksen.

Arkkitehtitoimisto Bertel Gripenbergin 1968 suunnittelema moderni lasipalatsi.

 

Arkkitehti Rurik Wasastjerna kertoo Villa Ruthsin  historiasta: katso video.

Lisää tietoa aiheesta Kouvolan kaupungin sivuilta.